Dohoda o čerpaní je pomaly hotová, eurofondy sú však stále neisté

19.06.2013 Bratislava

Bratislava 18. júna (TASR) - Návrh partnerskej dohody s Európskou úniou (EÚ), ktorá zadefinuje do akých oblastí pôjdu eurofondy v programovom období v rokoch 2014 až 2015, je už takmer hotový. Na dnešnom brífingu o tom na Úrade vlády (ÚV) SR informoval premiér Robert Fico.

"Dnes podpredseda vlády pre verejné investície Ľubomír Vážny, ktorý zodpovedá za čerpanie fondov, predložil aj konkrétne alokácie do jednotlivých operačných programov," uviedol Fico po stretnutí Rady vlády SR pre Partnerskú dohodu na roky 2014 – 2020, ktorá je zložená z členov vlády, predstaviteľov samospráv, sociálnych partnerov a zástupcov vzdelávacích a vedeckých inštitúcií.

Rozpočet EÚ

Zároveň však upozornil, že rozpočet EÚ, ktorý určuje aj výšku možných eurofondov pre SR, je stále prerokovávaný v Európskom parlamente (EP). Ten podmieňuje schválenie dokumentu mnohými podmienkami. "Nám nezostáva teraz nič iné, len koordinovať svoju prácu s poslancami Európskeho parlamentu," vyhlásil Fico.

Schválenie rozpočtu má podľa premiéra urýchliť aj europoslankyňa za Slovensko Monika Flašíková-Beňová, ktorá má začať v tejto veci koordinovať všetkých poslancov za Slovensko, ako aj ostatných europoslancov. V prípade neschválenia rozpočtu hrozí podľa Fica od začiatku budúceho roka rozpočtové provizórium, čo by pre SR znamenalo, že môže prísť až o 2 miliardy eur, ktoré by v novom programovom období mohlo čerpať.

Flašíková-Beňová chce v rámci presviedčania svojich kolegov v EP využiť dlhoročné skúsenosti a osobné kontakty, ktoré časom získala. O pomoc chce požiadať europoslancov aj z pravicovej frakcie. "Aby aj oni prispeli k tomu, aby vláda Slovenskej republiky a Slovenská republika ako náš spoločný štát mohli tieto prostriedky čerpať," podotkla Flašíková-Beňová.
 

Vyberte región